Bikram Choudhury Bikram Choudhury BIKRAM YOGA BUDA

Bikramról

Bikram Choudhury 1946-ban született Kalkuttában. 4 évesen kezdett el jógát gyakorolni. Mesterével Bishnu Ghosh-sal 6 évesen találkozott és mellette is maradt a rákövetkezendő húsz évben. Mestere testvére Paramahansa Yogananda, aki a máig egyik legnépszerűbb jógakönyv szerzője – Egy jógi önéletrajza.

Bikram 4-6 órát gyakorolt minden nap. 13 évesen megnyerte a Nemzeti Indiai Jóga Bajnokságot. Ezt a címet a rákövetkező két évben is megtartotta.

18 évesen súlyemelés közben baleset érte. Egy 170 kg-os súly porrá zúzta a térdét. Az európai orvosok az mondták, hogy soha többé nem fog járni. Ezután visszatért Bishnu Gosh iskolájába. Tudta, hogy ha valaki segíteni tud rajta, az a mestere lesz. 6 hónappal később a térde teljesen rendbe jött. Bishnu Gosh igazi gyógyító volt, a jóga gyakorlatait használta arra, hogy emberek százainak segítsen, akik naponta az ajtaja előtt álltak sorban.

Bikram csodálatos gyógyulásától inspirálva úgy döntött, hogy minden idejét a jóga oktatására szánja. Feladatának érezte, hogy ő is gyógyítsa az embereket a jóga segítségével. Eleinte a régi módszer szerint tanított: egyszerre egy tanítvány. Majd rájött, hogy sokkal több embernek van szüksége segítségre, mint amennyivel foglalkozni tud. Kialakított egy 26 gyakorlatból álló sorozatot, amit ma Bikram Jógának nevezünk.

Mestere iránymutatására jóga termeket nyitott Indiában és Japánban. 1973-ban érkezett meg az Egyesült Államokba, Los Angelesbe. Hamarosan a nyugati hírességek legismertebb jógaoktatójává vált. Sportolók és más gyógyulni vágyók özönlöttek a stúdiójába Beverly Hills-ben és San Francisco-ban.

Azóta is Los Angelesben él és teljesíti vállalt feladatát. Emberek millióinak mutat utat az egészséges élet felé szerte a világon.